Per Brændgaard aner ikke hvad han taler om …

Idag på tv2.dk udtalerernæringseksperten” Per Brændgaard sig om en række forskellige sundhedsråd, og ihvertfald for dem af dem hvor jeg har kan tale med kan jeg sige det ganske kort – han har overhovedet ikke sat sig ind i hvad han udtaler sig om.

Resten er udokumenterede påstande.

Pt.1: Du skal spise mange proteiner: Jeg tror nok at alle jeg kender siger “du skal spise en varieret kost” … eller “du skal spise den kost der passer til dig”, noget så tåbeligt som at sige “du skal spise mange proteiner” er der ikke nogen fornuftige mennesker der vil sige … ensige tage seriøst. Hvad er mange? i forhold til hvad? Flere end få?

Pt.2: Du skal spise løs af mættet fedt: Det er for det første et stråmands-argument, ingen siger du skal spise løs af noget som helst. Du skal selvfølgelig lytte til din krop, og er din krop ikke i stand til at sige fra må du lære at kontrollere dit indtag på en anden måde. Når det er sagt så er sundt mættet fedt sundt for dig og din krop, det er _ikke_ kontroversielt og det ha vi vidst i mange år:

Kilde: http://www.amazon.co.uk/gp/product/1781485089/ref=as_li_tf_tl?ie=UTF8&tag=whatinyourfoo-21&linkCode=as2&camp=1634&creative=6738&creativeASIN=1781485089
Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=M6vpFV6Wkl4
Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
Kilde: https://www.youtube.com/watch?v=uIIXUZwpB-U

Og undskyld mig udtrykket … så svært er det heller ikke at forstå.

Pt.4: Du må ikke spise sukker: Jeg ved ikke hvem der siger det … det er ihvertfald noget vrøvl, og det er umuligt at undgå sukker fuldstændigt. Men du skal tilgengæld undgå det så vidt som muligt, at påstå andet er videnskabelig uredelighed. Dokumentation i de links jeg listede i Pt.2.

Pt.5: Du skal spise og træne, som de gjorde i stenaleren: Her får palæo-diæten lige er nyre-hug, en skam at det er gjort på så infantil  og useriøs måde, manden har jo ikke engang gidet sætte sig ind i diæten før han taler den ned. Men til dig køre Per Brændgaard kan jeg oplyse at der hverken er babyer i babymad eller svenskere i svensk pølseret … vildt ikke? Ja … men det er sku rigtigt nok. Der er ingen der har påstået at palæo diæten er en historisk korrekt gengivelse af den diæt stenalder folket spiste. Det er absurd og ærlig talt en smule pinligt at en voksen mand kan tro det.

Pt.6: Du skal drikke kaffe med smør: Igen løber den kære Per med en halv vind, Bulletproof Coffee er en af mine laster, og han glemmer fuldstændig den vigtige detalje at det skal være græsfodret smør … når kvæget går på græs producere de en sundere fedtsammensætning med flere Omega3 fedtsyrer i.

Når det er sagt så er der rigtig mange gode og saglige argumenter imod BulletProof Coffee, men Per påstår at det er usundt særligt fordi det er i flydende form og at man desuden skulle spise ost istedet. Det er noget vrøvl,  og jeg kan ikke rigtig debunke hans argument for han kommer ikke med nogen. Læs ovenstående artikel og læs så denne fra hesten egen mund. Derudover henviser jeg til kilderne fra Pt.2.

Dan dig så din egen mening, og det gælder også dig Per!

Pt.7: Du skal lave din mad selv: Jammen her har den kære Per faktisk ret … selv en blind høne kan finde korn 😉 … hvis din takeaway pusher kan finde ud af at lave mad uden sukker, købe mayonaise uden tilsat sukker, bruger fuldkornsbrød (fuldkorn … ikke alt muligt knald med tilsætningsstoffer der hæver fiberniveauet) så kan du roligt spise der. Jeg kom i mange år hos en lokale restaurant hvor jeg var gode venner med kokken og han vidste hvor vigtigt sund og veltilberedt mad var for mig.

Men jo … du bør have dårlig samvittighed over at fodre dit barn med pizza i hverdagene, det er okay engang imellem, men bestemt ikke som en løsning i hverdagen. Det gælder også dig selv.

Konklusion

Det provokerer mig helt sanseløst meget at Per der er selvudnævnt ekspert, og ifølge altfordamerne, cand.scient, stiller sig op og fremfører en række påstande fuldstændig uden noget at bakke det op med. Hvis man har en videnskabelig kandidatgrad kender man til vigtigheden af kilder og kildekritik.

Derudover bliver det strøet jævnt om sig med stråmandsargumenter, og det klæder på ingen måde skribentens troværdighed. Dette dokument indeholder mine egne holdninger, jeg giver udtryk for min vurdering af artiklen og jeg vil på ingen måde anbefale jer at lytte til den mand. Han har på ingen måde bevist sin troværdighed, og han har derimod flere gange demonstreret at han enten ikke har sat sig ind i de ting han kritiserer eller også at han bevidst omgår sandheden.

Nu vi er igang med at rakke lidt ned på Per så mindede dejlige Daniela mig lige om at det ikke er første gang Per er på tynd is, han er desuden på lønningslisten hos Becel … og så giver det hele jo pludselig mening igen. “Follow the money”!

En skam at redaktøren på Tv2 og altfordamerne.dk ikke lurede den :-/

ps. Undskyld for surt opstød, spis din grønsager!